Виховна година з теми
Дитяча праця і права дитини


Мета:
  •  продовжити знайомство учнів із правовими по­няттями, зокрема зі змістом статей Конвенції про права дитини та Конституції України щодо права дітей на працю, навчання та відпочинок; довести, що треба вміти користуватися правами і виконувати обов’язки;
  • поглибити знання учнів про різноманітний світ професій;
  • розкрити значення праці в житті людини, сприяти поширенню кола інтересів учнів, розвитку їх обдарованості та можливості знайти застосування своїм здібностям у професійній діяльності;
  • розвивати пам’ять, зв’язне мовлення учнів, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, класифікувати й узагальнювати, робити висновки;
  • виховувати громадянські почуття школярів, зокрема повагу до Законів України, відповідальність, працьовитість, повагу до людей праці, прагнення стати в майбутньому справжніми професіоналами.
Обладнання:
  • конспект виховної години,
  • презентація до заходу,
  • картки з загадками про професії, таблиці з рисунками професій,
  • навідними реченнями для ПРАВИЛ УСПІШНОСТІ в професійній діяльності.
Хід виховної години.
Істинний скарб для людини – вміння працювати.
Езоп
Вчитель. Вітаю вас, діти!
І. Проблемна ситуація.
Сьогодні я хочу щоб ви самі визначили тему нашої виховної години (слайд1). А для того, щоб означити тему виховної години, пропоную вам прослухати оповідання видатного педагога К.Д.Ушинського, яке називається „Два рала” (слайд 2).
З одного й того самого шматка заліза в одній і тій самій майстерні було зроблено два рала. Одне рало попало в руки землероба і відразу було використано в роботі, а інше довго і без користі пролежало у лавці купця. Через деякий час сталося так, що обидва рала знову зустрілися (слайд3). Рало, що було у землероба, блищало як срібло, і було ще краще, ніж коли воно вийшло з майстерні. Рало ж, що пролежало без усілякої справи у лавці, потемніло і покрилося іржею.
– Скажи, будь ласка, від чого ти так блищиш? – запитало заіржавіле рало у свого знайомця.
– Від праці, мій любий, – відповіло перше рало. – А якщо ти заіржавіло і зробилося гірше, ніж ти було, то це тому, що весь цей час ти пролежало на боці, нічого на роблячи.
ІІ. Інтерактивна бесіда.
Вчитель. Діти, дайте відповіді на питання:
  • Чому рало, що попало до землероба, блистіло, як срібло?
  • Що сталося з ралом, яке пролежало без праці?
  • Як ви вважаєте про кого це оповідання? Кого мав на увазі Ушинський, говорючі про рала?
  • Який висновок можна зробити, прослухавши це оповідання?
(Праця прикрашає людину, а неробство її спотворює. Тільки в праці можна проявити всі свої найкращі якості. Тільки в праці людина може розкритися. Без праці людина „заіржавіє” і захворіє).
Сподіваюсь, всі зрозуміли, яке відношення має оповідання до теми нашої виховної години?
Вчитель. То ж, сьогодні ми поговоримо про працю, зокрема дитячу працю і права дитини, трохи зануримося в світ професій. Це і буде темою нашого виховного заходу (слайд 4). А епіграфом до нашого заходу стануть слова давньогрецького філософа Езопа „Істинний скарб для людини – вміння працювати” (слайд 5).
ІІІ. Міні-лекція.
Доповідь учня з довідкового бюро.
Здавна люди надавали праці величезного значення (слайд 6). Багато стародавніх авторів розглядали працю як – моральний подвиг, як найвищий обов’язок людини. Ідеал трудового життя наших прадідів – працелюбність, бережливість, порядок і чистота у господарстві. І у наш час людина в суспільстві ціниться за працею.
Праця – це джерело радості, задоволення. В трудовому колективі людина вчиться спілкуванню з іншими людьми, отримує можливість відчути силу і підтримку колективу. В праці людина мужніє як фізично так і духовно. Від праці залежить її добробут. Праця має велике особисте значення. Ми знаємо, як щасливі ті люди, які багато чого вміють робити своїми руками, і як нещасні і безпомічні ті, хто нічому не навчився.
ІV. Правовий лекторій.
Вчитель. А зараз давайте поговоримо про дитячу працю і права дитини. Дитинство – найпрекрасніша пора людського життя. І кожен, хто приходить у цей світ повинен бути щасливим. Але щасливими не народжуються, ними стають. Вирішальну роль у щасті людини відіграє сім’я, проте щастя дітей залежить і від того, як піклується про дітей держава. Тож давайте поговорити про дитячу працю і права дітей, тобто про ваші права. Дуже важливо, щоб ви знали свої права, і не тільки знали, але й уміли ними користуватись.
Заслухаємо повідомлення учнів-правознавців.
І учень. Праця є важливим фактором у виховання кожної людини (слайд 7). У багатьох країнах діти та підлітки допомагають батькам поповнюючи бюджет сім’ї або ж знаходять для себе заробіток деінде для того, щоб мати кишенькові гроші на власні витрати. Дитячий фонд ООН вважає, що праця корисна, якщо вона сприяє фізичному, розумовому і духовному розвитку, не заважає навчанню у школі, відновленню сил і відпочинку.






ІІ учень. (слайд 8). У статті 43 Конституції України сказано „Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”.
Вчитель. Оскільки всі учні в класі неповнолітні, то давайте поговоримо, про права на працю неповнолітніх осіб.
ІІІ учень. Під терміном „дитяча праця”, здебільшого розуміють багатогодинну, низькооплачувану роботу, іноді у шкідливих для здоров’я умовах (слайд 9). Займатися цією робою змушує бідність. Невеликий дитячий заробіток дозволяє безробітним батькам забезпечити мінімальні потреби сім’ї. Серед дітей, яких експлуатують, чимало таких, які втекли з сім’ї внаслідок знущань над ними. Як правило, вони не закінчують школу, бродяжать. Непосильна дитяча праця – це загублене дитинство (слайд 10). Часом вона становить серйозну небезпеку для здоров’я, особливо на шкідливих для здоров’я виробництвах. Діти частіше, ніж дорослі, травмуються. Від тяжкої роботи у них може деформуватися хребет, погіршуються здібності до навчання (слайд 11).
І учень. Дитяча праця – це не суто українська проблема, у світі 250 мільйонів дітей, які працюють. Міжнародна Організація Праці (МОП) дуже багато уваги приділяє захисту прав дитини в галузі праці.
В Україні також праця неповнолітніх суворо регламентується законодавством (слайд 12). За його дотриманням слідкують правоохоронні органи і громадські організації. Законодавство встановлює обмеження у прийняті на роботу неповнолітніх: дозволяється укладати трудовий договір з особами, які досягли 16-річного віку. За письмовою згодою одного з батьків на роботу можуть прийматися особи з 15 років, а у вільний від навчання час і з 14 років. Міжнародна організація праці забороняє працю дітей, молодших за 12 років.
ІІ учень (слайд 13). Законодавство України про працю враховує, що неповнолітні не можуть працювати на рівні з дорослими. Тому для неповнолітніх встановлюються легші умови праці. Оскільки фізичний розвиток неповнолітніх ще не завершився, закон дозволяє їм меншу тривалість робочого часу, яка обчислюється годинами на тиждень: неповнолітні до 16 років працюють 24 години на тиждень, а 16 – 18 – річні – 36 годин.
Вчитель. Оскільки вам зараз менше за 14 років, то в чому полягає ваша праця чи вам можна не робити? (Допомога батькам по господарству та успішне навчання).
Гра „Доповни прислів’я”. (слайд 14)
На Україні дітей з самого дитинства привчали до праці. В якості правил трудової поведінки нерідко виступали прислів’я та приказки. А чи знаєте ви прислів’я та приказки про працю? Зараз ми це перевіримо. Я читаю початок прислів’я, а ви продовжуєте.
„Праця красить людину, а лінь…” (портить)

„У невмілого руки…” (не болять)

„Треба нахилитися, щоб з криниці води…” (напитися)

„Без хотіння немає…” (уміння)

„Землю сонце прикрашає, а людину – …” (праця)

„Роботящі руки гори…” (вернуть)

VІ. Відгадай загадку „Світ професій”.
Непомітно пролетять роки, і ви будете обирати професію. А чи так гарно ви знаєте світ професій? Пограємо в гру „Відгадай професію”. Для цього пропоную вам об’єднатися у четвірки та виконати наступні завдання:
І Завдання. Відгадайте загадку та назвіть професію
Гайку, гвинт я обточу,
Ну, а потім обкручу.
На любий точу я смак.
Відгадайте, хто я? (Токар)
Це не одяг, а картинка:
Ось тобі рукав та спинка,
З ножицями молодець
Називається…. ( Кравець)
У пору літню, в час осінній,
На весні – гарячий час,
Косять, жнуть вони і сіють.
Орють лан у котрий раз! ( Хлібороб)
Хто в лікарні по палаті
Ходить в білому халаті?
Хто людей з біди рятує, хто хвороби всі лікує?
Хто призначить процедури, і таблетки, і мікстури,
Щоб здоровим будь довіку? Це звичайно, мудрий…(Лікар)
Цей робітник доторкнувся хмарини!
Дім нам будує – не знає й хвилини!
Рівно виводить він стіни в будові,
Крани підйомні напоготові. ( Будівельник)
Хто на кухні хазяйнує?
Хто каструлями керує і з ножем працює вправно?
Хто смачні готує страви, пиріжки пече рум’яні,
Варить борщ смачний духмяний, –
Не відтягнеш і за вуха? Хто цей майстер?
Звісно… (Кухар)
Першим стрічає він сонце у місті.
Двір наш і вулиця – глянь, які чисті! ( Двірник)
Йдуть до лави люди ці,
З касок світять ліхтарі, рівномірно без упину
Стукотять, гудуть машини. І вугілля щедру лаву
Розробляють тут на славу.                         (Шахтар)
Мчить супутник в сині далі,
Де зірки, мов жар.
Для ракет хто дав нам сталі? ( Сталевар)
От в кого тяжка робота, –
Аж чоло блищить від поту!
Рано-вранці я встаю, поле оглядаю.
Там вирує, колоситься золота густа пшениця.
Є садок, город і ферма. І працюю я уперто.
Маю трактори сучасні і комбайни першокласні.
На землі господарюю. Добре всіх вас нагодую. (Фермер)
Гроші витрачаю вміло:
Я вкладаю їх у діло. Маю булочну й пекарню,
І салон, і перукарню. Свиноферму, звідки м’ясо,
Відправляю в цех ковбасний.
І скуповую товари, і розвожу по базару.
Лік грошам я добре знаю,
Їх на вітер не пускаю.                         (Бізнесмен)
Йдуть авто – співають шини,
Ллється світло з фар.
Хто дав сталі для машини? (Сталевар)
ІІ завдання. Відгадай професію за малюнком (слайд 15).
 Професії1) художник;
2) відео оператор;
3) лікар;
4) письменник;
5) водій;
6) хлібороб;
7) пожежник;
8) музикант;
9) спортсмен.
Вчитель. Добре, ви гарно впоралися з цими завданнями!












VІІ. Фізхвилинка для смішинки.
Зараз ви почуєте жарти про різні професії.
1) Діти і професії. Як дають відповіді на питання діти тих чи інших робітників.
Донька метеоролога
– Дівчинка, скільки тобі років?
– Плюс 13.
Донька військового
– Дівчинка, тяжко бути донькою військовослужбовця?
– Так точно!
Син стоматолога
  • Хлопчик, яка в тебе найулюбленіша іграшка?
  • БОРмашинка.
VІІ. Профорієнтаційна робота. (Слайд 16)
Світ професій великий та неосяжний, в світі їх налічується понад 50 тисяч. Як з такої кількості професій обрати свою? Вибір професії є дуже важливим моментом в житті кожної людини, бо впливає на всі сфери її життєдіяльності. Адже професійна діяльність займає третину всього життя кожної людини. Це немало. Особливо, якщо врахувати, що третину свого життя ми спимо. Займатися стільки часу улюбленою і цікавою справою – це щастя, яке можна досягти.
(Слайди 17 – 39)
За „предметом праці” можна   виділити 5 типів професій:
  • людина – природа;
  • людина – техніка;
  • людини – людина;
  • людина – знакова система;
  • людина – художній образ.
Випереджальне домашнє завдання. Доповіді учнів з теми „Для кого з батьків мрії дитинства відбилися у їх професіях?”
VІІІ. Групова робота. Вибір „якості характеру, притаманних справжнім професіоналам”
Давайте визначимо з вами які якості характеру повинні бути притаманні справжньому спеціалісту. Для цього ви об’єднаєтеся в четвірки та попрацюєте в групах. Кожна група отримає картку з варіантами якостей характеру, які можна внести до загального списку. Вам слід обсудити ці варіанти та обрати ті з них, які на вашу думку повинні бути притаманні справжнім професіоналам. Потім ви по черзі зачитаєте обрані якості характеру. І ми з вами виведемо ПРАВИЛА УСПІШНОСТІв професійній діяльності.
Варіанти якостей характеру:
І група.
  • уважність,
  • здатність до самовдосконалення,
  • брехливість,
ІІ група.
  • уміння працювати з джерелами інформації,
  • грубість,
  • відповідальність,
ІІІ група.
  • тактовність,
  • добрі професійні знання,
  • легковажність,
ІV група.
  • дисциплінованість,
  • наполегливість,
  • поверхневість,
V група.
  • творчість,
  • зосередженість,
  • ледачкуватість.
ІV група.
  • дисциплінованість,
  • наполегливість,
  • поверхневість,
(Слайд 40)
Учні обирають якості характеру і потім по-черзі їх оголошують. У загальний список якостей характеру заносяться ті, які ще не проголошувалися. Наприкінці проводиться загальне прийняття правил успішності в професійній діяльності.
ІХ. Формула вибору професії.
– Давайте подумаємо, що ще потрібно враховувати під час вибору професії, щоби обрана спеціальність приносила задоволення?
(Відповіді учнів)
– Перш за все необхідно знати свої особливості і здібності, інтереси і нахили, а також враховувати вимоги до професії і ситуацію на ринку праці.
Отже, формула вибору професії наступна (слайд 41):
Вибір професії:
  • здібності;
  • інтереси;
  • нахили.
Щоби пізнати себе, потрібна сміливість, тому що відкриття, які зустрічаються на цьому шляху на завжди задовольняють. Проте людина, що здатна до духовного, інтелектуального та особистісного удосконалення, розуміє, що цей процес можливий тільки через самопізнання.
Отже, велику роль в професійній майстерності відіграють особистісні якості.
Х. Профорієнтаційна діагностика.
Вчитель. Життя постійно ставить нас перед вибором. У дитинстві з багатьох іграшок обираємо найулюбленішу, в школі віддаємо перевагу найцікавішим, на наш погляд, предметам… Обираємо товаришів, друзів. І в основі вибору кожного з нас свої критерії, своє уявлення про добро і зло, честь і безчестя, правду і кривду.
У кожної людини є свобода вибору. Вибір існує щоденно, щохвилини. Різний за своєю серйозністю. Неоднаковий за своїми наслідками.
Зробити крок чи не робити? Промовчати чи відповісти? Стерпіти чи не стерпіти? Подолати чи відступити? Так чи ні? Куди піти вчитися? Як жити? Що робити?
Вчитель. (Слайд 42). Кажуть, що вибір професії – це друге народження людини. Від того, наскільки вірно Ви оберете свій життєвий шлях, залежить, яке місце в суспільстві Ви будете займати. Тож група учнів статистів провела профорієнтаційне дослідження з теми „Ваша майбутня професія” і виявила наступні результати. На даний момент в нашому класі бажають стати (слайд 43).
ХІ. Підсумок. Рефлексія.
Ми почали виховну годину зі слів К.Д. Ушинського і закінчимо її теж словами великого педагога. Він писав: „Виховувати дітей потрібно не для щастя, а для праці – і це принесе їм щастя”.
– Як ви розумієте ці слова? (Відповіді учнів)
– Нажаль, в наш час, престиж праці знизився. Навіщо працювати, якщо можна виграти в шоу „Розсміши коміка”, стати міліонером в телевізійній грі або спіймати своє щасті у черговій лотереї? Проте ніякий виграш або приз не принесуть людині такої радості, такого щастя, яке може подарувати праця, виконана власноруч.
(Слайд 44)
– Сьогодні ми лише ненадовго занурилися в світ професій. На наступних наших заняттях ми продовжимо це знайомство, зокрема: ви ознайомитеся з правилами вибору професії, ми допоможемо вам стати більш впевненішими у ситуації вибору, ваш вибір стане більш поміркованим, бо буде ґрунтуватися на знанні своїх особливостей, можливостей            та нахилів.
– А зараз ви повинні пам’ятати такі настанови:
  1. Спитай у тата чи у мами,
Які професії у них?
Професій в світі є чимало,
Сповна їх вистачить на всіх.
  1. Та є одна поміж професій
Якої вчаться всі в житті,
Яка для кожного – найперша,
Якої вчитимешся й ти.
  1. Учитель, лікар чи геолог,
Письменник, слюсар чи кресляр –
Всі називають головною
Одну професію – школяр!
Вчитель. Бо всім відомо, що без школи,
Без знань, що мусиш там набуть,
Не станеш у житті ніколи,
Тим, ким з дитинства мрієш буть!
До нових зустрічей

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тема:   День пам’яті і примирення Мета:  ознайомити учнів з подіями Другої світової війни в Україні та на території   нашого краю;...